Affendi Rosli Usaha Gigih Menjamin Masa Depan

December 26, 2013  |  By Roda-Roda Magazine

 

Siapa tidak kenal akan dia? Pelumba berbakat dari Sungai Buloh iaitu Mohd Affendi Rosli, Seorang pelumba yang cukup berpengalaman. Berumur 28 tahun, sudah berkahwin dan berkerja sebagai pembantu Kesihatan. Affendi merupakan anak kedua di dalam keluarganya dan minatnya terhadap dunia motosikal tumbuh sejak masih kecil lagi.

"Saya mula menunggang motosikal seawal umur sembilan tahundan ketika itu cukup minat dengan perlumbaab cub prix. Idola saya ketika itu ialah Wazi Abdul Hamid kerana dia selalu menjadi juara."

Ketika remaja, Affendi dan rakan-rakan sering mengadakan konvoi ke merata tempat antaranya seperti Genting Hingland, Selangor, Negeri Sembilan dan banyak lagi.. Tanpa disedari, bakatnyamula terserlah tetapi Affendi sekadar memendam perasaan dan impiannya untuk bergelarpelumba setiap kali dia mengunjungi litar perlumbaab cub prix.

Oleh kerana dia bersahabat karib dengan Mohd Suhadi dan Norizman, peluangnya untuk menunjuk bakat lebih cerah. Affendi mula berlumba dengan tiket pelumba persendirian pada tahun 2004. Tidak lama selepas itu dia telah dilamar untuk menyertai pasukan MN Possum dengan menunggang sebuah Yamaha SS. Walaupun Affendi tidak berupaya mendapatkan keputusan yang cemerlang tetapi dia yakin dengan keupayaannya. Pada tahun berikutnya dibuktikan dengankeputusan yang lebih baik, memperolehi kedudukan di tangga kelapan keseluruhan dalam kelas Wira.

"Sebaik sahaja saya diterima untuk menyertai perlumbaan ini, saya terus cuba memajukan diri. Saya diajar cara menunggang dengan betul, diberi teguran dan paling utama ialah pendedahan mengenai dunia perlumbaan itu sendiri."

tahun 2006, dia berpindah ke dua buah pasukan baru. Pertama ialah bersama pasukan NAZA tetapi hanya untuk dua pusingan sahaja. Kemudian berpindah ke pasukan Momos dengan prestasi yang lebih baik. Affendi telah diserap masuk ke pasukan negara dalam kejohanan Asia Road Racing (ARRC). Dia menamatkan cabaran pada tahun 2006 dengan menduduki tangga keenam untuk kedua-dua perlumbaan cub prix kebangsaan dan di ARRC. Hasil kerja kerasnya, dia nerjaya mengharumkan nama Malaysia di beberapa negara seperti Qatar, Singapura, Thailand, Jepun, Indonesia, India dan China.

Affendi dipilih untuk bersama pasukan SCK Racing pada tahun 2007 dan berjaya membalas segala kepercayaan pasukannya dengan memberikan kemenangan demi kemenangan. Ini juga merupakan tahun yang mengembirakannya kerana impian untuk digelar juara keseluruhan CP 130 dengan menaiki Honda Wave Dash selama ini tercapai dan Affendi juga turut meraih tempat ketika di ARRC. Tahun 2013 ini dia menamatkan perlumbaan kelas prima CP130 di tangga keenam keseluruhan dan tempat ketiga di ARRC.

"Untuk berjaya, setiap pelumba itu perlu kesungguhan dan disiplin yang tinggi atau kesemuanya mustahil untuk dekecapi. Saya bertuah kerana dilatih sejak kecil oleh arwah ayah dan pengurus pasukan, En. Soong Chee Kieong untuk menjadi orang yang berdisiplin tinggi . Mungkin kerana ayah saya seorang askar, maka disiplin dan jati diri sudah menjadi darah daging kami sekeluarga sejak dahulu lagi."

Selain itu, kerjasama dengan para mekanik juga penting agar engin dan jentera dapat ditala dengan kemas mengikut kesesuaian seseorang pelumba itu. Aksesori ditaja daripada syarikat Y-TEQ Auto Parts seperti sistem ekzos, saspensi, rim dan banyak lagi produk yang berkualiti tinggi. Mesin-mesin yang dilengkapi dengan aksesori Y-TEQ, Affendi dan rakan-rakannya seperti Norizman, Fitri, Elly, dan sebelum ini Azlan Shah Kesemuanya pernah berada di podium.

"Ketika sibuk mengejar cita-cita, saya tidak dapat lupakan insiden yang menimpa di Litar Pekan, Pahang pada tahun 2009 lalu. Tulang pada bahagian punggung saya beralih posisi kerana impak yaang agak kuat." Nasib Affendi baik kerana kecederaan itu tidak begitu serius dan kini sudah pulih sepenuhnya.

Untuk badan yang kekal cergas ,Affendi mengamalkan makanan yang sihat dan senaman berjadual. "Masa lapang saya dipenuhi dengan aktiviti berkeluarga atau menunggang motocross bersama rakan-rakan di jalanan luar bandar."

"Dalam hidup saya, paling penting ialah kesungguhan dan disiplin yang penting untuk menempa kejayaan. Jika saya inginkan sesuatu ... saya akan cuba dan terus mencuba sehinggalah berjaya. Kepada mereka yang ingin berlumba sememangnya memerlukan sifat sebegini."

Selepas beberapa kali mengharumkan nama negara di dalam ARRC, Kementerian Belia dan sukan telah menghargai usahanya dengan menawarkannya jawatan di sebuah hospital. "Saya cukup bertuah dapat bekerja di sini kerana pihak pengurusan terutamanya Ketua Pangarah Hospital Sungai Buloh iaitu Dr. Khalid bin Hj.Ibrahim yang memberi kelonggaran kepada saya terutamanya apabila tiba hari pelumbaan tidak kira di Malaysia atau pun di luar negara."

Menurut Affendi, ketika dia mula bekerja di hospital, ramai yang malu dan kekok apabila ramai antara pesakit yang mengenalinya. Maklumlah...Afendi dah seperti selibriti. Wajahnya sering keluar di majalah, surat khabar dan juga di telivisyen.

"Saya akan terus berlumba selagi mampu kerana itulah impian , kesukaan saya dan pastinya akan terus berbakti pada pasukan dan mengharumkan nama negara hingga ke akhir karier." RR